Detall de l'absis de l'església de Santa Eulàlia, d'Erill la Vall

diumenge, 5 de desembre del 2010

Sant Jaume de Marganell, Bages


L'església de Sant Jaume es troba situada a la riba dreta de la riera de Marganell al peus del massis de Montserrat, a la banda nord-occidental del terme de Marganell.
La visió de la muntanya de Montserrat des de l'ermita, és magnífica, sobre tot a l'hivern quant no hi ha la calixa clàsica de l'estiu.
Aquest petit edifici romànic consta d'una nau rectangular rematada a llevant per un absis semicircular amb una finestra de doble esqueixada i acabada amb un arc de mig punt monolític. L'absis està cobert amb un quart d'esfera i una teulada de lloses de pedra. La nau és coberta amb una volta de canó seguit i amb una teulada de teula àrab.

 Mur de ponent de l'ermita de Sant Jaume, amb la porta d'entrada

L'absis semicircular amb la petita finestra absidal

Els murs de pinyó de llevant i de ponent s'aixequen per sobre el nivell de la teulada. En el cimal de llevant s'alça una petita creu de pedra, mentre que en el de ponent es dreça el campanar amb una finestra i que probablement és d'una època més tardana.

Detall de la creu que s'alça sobre el mur de llevant

Detall del campanar i de la finestra amb forma de creu del mur de ponent.

Detall de la porta, amb un arc de mig punt, que s'obre al mur de ponent.

Aspecte exterior de l'ermita

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Castellbell. No degé de passar de capella rural. El domini passà al monestir de Santa Cecilia de Montserrat. L'església apareix citada el 1102 en un document on consta que els propietaris, Bertran Sunyer i la seva muller Adelendis i llurs fills, donen al monestir de Santa Cecilia de Montserrat, l'església de Sant Jaume de Marganell.

Interior de l'església

Aquest edifici senzill, sense cap mena de decoració, és, com tants al nostre país dificil de datar. L'estructura de les cobertes, de l'absis, semicircular sense arcades, i de la finestra, semblen correspondre dins del segle Xll, probablement durant la primera meitat.

L'ermita als peus del massis de Montserrat

L'edifici es conserva en molt bon estat i presenta un aspecte agradable, i més després de l'encertada restauració que fou objecte dirigida per l'arquitecte A. Tintoré. El 25 de juliol de 1958 fou oberta novament al culte.

La regió nord del massis de Montserrat des de l'ermita.

El massis de Montserrat, prop de Sant Jaume de Marganell

(Font del texte i per a més informació: Catalunya Romànica, Enciclopèdia Catalana)

Reportatge realitzat l'Octubre del 2010

Càmera Nikon D5000
Objectiu: Nikkor DX 18-55 mm.