Detall de l'absis de l'església de Santa Eulàlia, d'Erill la Vall

diumenge, 21 de setembre del 2014

Sant Climent de Nargó


L'antiga església parroquial de Sant Climent de Nargó fou substituïda per un nou edifici, en la porta del qual figura la data de 1771.
Es troba ubicat al poble de Coll de Nargó a la comarca de l'Alt Urgell.
Es tracta d'un edifici que, a desgrat de la seva simplicitat estructural, ofereix un gran impacte plàstic amb una encertada relació entre els diferents volums.

Sant Climent de Nargó

Consta d'una sola nau, capçada a llevant per un absis cemicircular precedits per uns simples ressalts fusionats per un arc de mig punt. La nau es coberta per una volta de canó, reforçada amb arcs torals que ha estat construïda amb lloses disposades verticalment i distribuïdes d'una manera força irregular. L'absis, atés el seu perimetre semicircular, admet una volta de quart d'esfera.

L'absis

El temple rep llum a través de sis finestres, tres de les quals perforen l'absis, dues al mur de migjorn i la restant al mur de ponent. Les finestres absidals i les del mur sur tenen doble exqueixada i son coronades amb arcs de mig punt adovellats, fets amb pedra tosca.

Detall de les finestres

L'accés a l'interior de l'església es pot fer a través de dues portes situades una a ponent, que és la que s'utilitza habitualment i l'altra al mur sud, actualment en desús. Les dues estan rematades amb arcs de mig punt adovellats.

Aspecte de l'església amb les portes d'accés

El campanar es compon de dues parts, perfectament diferenciades, amb un alt sòcol de pla rectangular, amb la sobreposició d'un pis, alçat posteriorment, cobert amb una teulada piramidal de lloses, corona definitivament la torre.

Detall del campanar

El primer fragment, que es dreça en forma de tronc de piràmide, no mostra cap divisòria de pisos a l'exterior, tot i que a la part terminal i als quatre costats es desclou una finestra de notables proporcions, rematada amb un arc de mig punt. El darrer tram, en canvi, és constituït per un pis ben diferenciat, on s'obren a les quatre cares, finestres triforades, separades per columnes coronades amb capitells mensuliformes, on es recolzen els arquets de mig punt monolítics que les delimiten superiorment.

Detall de les finestres del campanar

Aquest campanar té comunicació amb la nau a través d'una obertura capçada amb un arc adovellat lleugerament ultrapassat.
L'edifici és embellit amb una austera, però adient decoració llombarda que, tret del mur sud, és present a totes les façanes.
Es tracta d'un edifici construït probablement a final del segle XI, època en que es devia també reestructurar el capcer del campanar.

Com arribar-hi: L'església de Sant Climent de Nargó està situada al peu de la carretera d'Isona, just on s'acaben les darreres cases del poble.

(Font del text i per a més informació: Catalunya Romànica, Enciclopèdia Catalana)

Reportatge realitzat a l'Agost del 2012