Detall de l'absis de l'església de Santa Eulàlia, d'Erill la Vall

dimarts, 20 de juliol del 2010

Sant Miquel de Lillet, Berguedà

L'església de Sant Miquel de Lillet és troba situada al costat del monestir de Santa Maria de Lillet, a un 2 kilòmetres de la Pobla de Lillet en direcció a Gombrèn.
És un petit edifici de planta circular, amb una nau rodona que es complementa a llevant amb un absis semicircular.
L'església fou construïda amb carreus fets a cop de martell i sense polir. Tot i que també n'hi ha de grossos, abunden els de mides més petites.
El mur de la rotonda és completament llis i mancat d'ornamentació. Només a l'exterior el mur es coronat amb una seqüència de pedres que alternen amb espais buits, just sota la cornisa que marca el començament de la teulada. Cuatre filades abans del coronament del mur hi ha una filada curva feta amb uns carreus molt petits, similars a llambordes, els quals han estat col.locats verticalment.



Aspecte del absis

La porta d'entrada, la qual és oberta a mitjorn, es cobreix amb un arc de mig punt adovellat i forma un plec lo que suposa que la llum interior de l'obertura sigui més grossa que l'exterior. Aquesta porta fou construïda quasi de nou en una restauració anterior.


Detall de la porta

Detall del pany


 Part posterior de l'església

L'edifici manca de qualsevol obertura que n'il.lumini l'interior. L'observació dels seus murs tampoc no deixa veure cap vestigi. És curiosa aquesta característica que no té cap altra de les esglésies de planta circular catalanes.

Sant Miquel de Lillet amb el Puigllançada al fons

Panoràmica de la Pobla de Lillet i el Pedraforca, des de Sant Miquel de Lillet

No es coneix l'origen d'aquesta església i aixo dona peu a diferents hipòtesis, com, que podria haber estat construïda com a església particular del castell de Lillet, o que només fos una església votiva o simplement l'església forània del monestir de Lillet, el qual és troba molt aprop.
Al començament del segle XX, feia molts anys que no es feia servir per el culte, la qual cosa n'havia motivat el seu abandonament. La ruïna havia afectat la porta d'entrada, una part del absis, els murs i la cúpula.
El febrer de 1932 els Amics de l'Art Vell, a proposta de J. Serra i Ràfols, acordaren de dur a terme la restauració de l'església. Els treballs de restauració foren dirigits per l'arquitecte Jeroni Martorell l'any 1935 amb la col.laboració del mestre d'obres Jaume Francès i de l'alcalde Josep Sala.

(Font del texte: Catalunya Romànica, Enciclopèdia Catalana)

Càmera Nikon D5000
Objectiu: Nikkor ED 18-55 mm

1 comentari:

Elettra ha dit...

Wonderful place so rich in Roman history, thanks for having shown