Detall de l'absis de l'església de Santa Eulàlia, d'Erill la Vall

divendres, 24 de setembre del 2010

Sant Joan de Cornudell, Berguedà


La petita església de Sant Joan de Cornudell es troba situada al nord-est del poble de Castellar de N'Hug, damunt d'un espadat de roques rogenques. El seu entorn és desolat, silencios i aspre. La rusticitat de l'església dona a aquest paratge una bellesa singular.
Sant Joan de Cornudell formava part de l'antiga baronía de Mataplana i de la jurisdicció eclesiàstica del bisbat d'Urgell. La primera notícia del lloc el relaciona, l'any 921, amb les possessions del monestir de Sant Joan de les Abadesses.
Cornudell és el nom d'una vila alt-medieval, un primer focus de poblament a l'alt Berguedà. Com a centre d'aquesta vila devia construir-se l'església de Sant Joan, la qual no degué ésser mai parròquia, per que no s'esmenta com a tal en la visita al deganat de Berga de l'any 1312. Sant Joan des del camí d'accés a l'ermita

Sant Joan de Cordudell és una senzilla construcció que consta d'una sola nau, perfectament orientada, coberta amb volta de canó. La part de llevant de l'edifici la constitueix un cos de construcció que probablement substituí l'absis original del temple, però aquesta indicació és pendent de comprobació.

Part de llevant de l'ermita

El mur de ponent, que és rematat per un campanar d'espadanya d'una sola obertura, té oberta una petita espitllera.

El mur de ponent amb el campanar i l'espitllera

El mur de migjorn és el que presenta més particularitats. Està reforçat per tres contraforts per tal d'evitar l'esfondrament de l'edifici. En aquest mateix mur i desplaçada vers el costat de ponent hi ha la porta d'entrada. Es tracta d'un element senzill fet amb uns carreus molt bonics de pedra, els quals formen dos arcs de mig punt en degradació, fets amb carreus petits. Al costat de la porta i al nivell del seu arc hi ha un parell de filades en opus spicatum. En aquest mateix pany de mur i gairabé tocant un dels contraforts hi ha un altra espitllera.


El mur de migjorn

Detall de la porta d'entrada

Tot l'edifici ha estat fet amb un aparell molt rústic, amb uns bloc escairats a cops de maceta, de mides força desiguals i disposats en filades irregulars, arrenglerades i lligades amb un morter a base d'argamassa i calç. Tot plegat constitueix un conjunt primitiu i rudimentari, però dins el paisatge on fou construit li confereix un aspecte d'extraordinari asceticisme.
L'edifici és una construcció possiblement del segle Xl. 
L'església avui resta sense culte i depèn de la parroquia de Santa María de Castellar de N'Hug

Detall del campanar i de la teulada

El paisatge des de la banda de migjorn


Sant Joan de Cornudell situat dins el seu entorn paisatgistic

Placa commemorativa de la seva restauració l'any 1999

( Font del texte, i per a més informació: Catalunya Romànica, Enciclopèdia Catalana )

Reportatge realitzat l'Agost del 2010

Càmera: Nikon D5000
Objectiu: Nikkor DX 18 - 55 mm.


1 comentari:

Baruk ha dit...

Un bon lloc per anar-hi aquest cap de setmana. Moltes gràcies per les precioses fotos i les explicacions.

Una abraçada

*