Detall de l'absis de l'església de Santa Eulàlia, d'Erill la Vall

dimecres, 1 de setembre del 2010

Sant Salvador de Predanies, Prats i Sansor, Cerdanya


L'església de Sant Salvador és al sud-oest del poble de Prats, sobre el barranc de Torrelles, prop del coll de Saig.
Les primeres noticies d'aquesta capella datan de la darreria del segle XII, quant consta que l'ecclesiam Sancti Salvatoris de Predances fou assaltada i totalment saquejada pels homes del comte Ramón Roger de Foix i del vescomte Arnau de Castellbò, defensors de la filosofía càtara.
Aquesta capella fou restaurada a l'inici de la dècada del 1960 i el seu altar fou consagrat l'any 1963 per l'abat Escarré del monestir de Montserrat.
És un petit edifici d'arquitectura senzilla, d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular llis, sense cap tipus d'ornamentació.
Els murs de l'església no arriben al metre de gruix, cosa que fa suposar que la nau estava coberta a l'origen amb entramat de fusta i que posteriorment fou substituïda per una volta de canó de perfil semicircular.


Façana nord de l'església. Al fons la Tossa d'Alp

El parament exterior dels murs és fet de pedra local, lleugerament treballada, sense que es vegin senyals de finestres d'època romànica. En canvi es conserva una porta en el mur de migdia, que era l'entrada originària.


Detall de la porta del mur de migdia

El frontispici de ponent fou totalment modificat en el segle XVIII, on es troba actualment la porta d'accés a l'església i un ull de bou, i és capçat per un campanar d'espadanya d'un sol ull.


El frontispici amb la porta d'accés, l'ull de bou i el campanar

Detall de l'ull de bou i el campanar

Detall de la porta d'entrada

L'absis és molt senzill, de parets gruixudes i un parament rústec de pedres simplement desbastades, col.locades en filades irregulars. Al centre s'obre una finestra de doble esqueixada.
L'interior de l'església és coberta amb una volta de canó

L'absis i els contraforts del mur de llevant

L'absis

L'absis i la façana nord


L'interior de l'església

Sant Salvador de Predanies amb la Tossa d'Alp al fons

( Font del texte, i per a més informació: Catalunya Romànica, Enciclopèdia Catalana.)

Reportatge realitzat l'Agost del 2010

Càmera Nikon D5000
Objectiu: Nikkor DX 18-55 mm